A nyirkos és hűvös idő nem a legjobb barátja a reumás fájdalmakkal küzdő embereknek. A reuma kiváltó oka sajnos nem ismert még teljes körűen, de az általa okozott fájdalomnak több fokozatát is ismerjük, például az időjárás változásával is fokozódhat a kellemetlen érzés.
Miért van negatív hatással a reumára az időjárás? Az egységes ízület belső nyomása nulla, vagy negatív. Egy normális légnyomást nem befolyásol a külső légnyomás. Ha nem egészséges, például kopásos, gyulladásos az ízület, akkor annak nyomása 20-30 Hgmm, vagy akár ennél magasabb. A külső légnyomás gyors süllyedése-emelkedése is befolyásolja ezt a belső nyomást, és ez további fájdalmat és duzzanatot válthat ki.
Egy őszi, tavaszi változékony időben izzadunk, ha süt a nap, majd fázunk, ha felhős lesz az ég, ettől ereink összehúzódnak, és ez is okozhatja a reuma erősödését. Ha lehűl a levegő, hőt von el testünktől is, összehúzódnak az erek. Az ízületi bőr lehűlése az ízület belsejében fokozza a vérbőséget, ezzel fellobbantja a lappangó gyulladást. A nyirkos hideghatás izomgörcsöt, tartós izomfeszülést okoz, ez pedig fájdalmat jelent.
A háton sok hidegérző idegvégződés van, ezért érezzük ott leginkább a szelet, hideget. A reumás fájdalmakat azonban nemcsak a külső időjárás befolyásolhatja. A térdízületi fájdalmaknál a testsúlynak is szerepe van, és a lábak rossz vérkeringésének. A vegetatív idegrendszer tónusának változása hatással van az izmok, ízületek vérkeringésére. Egy gyengébb immunrendszer, és emiatt a gyakoribb fertőzések szintén okozhatnak ízületi fájdalmakat, gyulladásokat.
Egy labilisabb idegrendszer görcsösebb mozgást jelent, és így valószínűbb, hogy könnyebben megrántjuk nyakunkat, derekunkat.
A gyulladások kiterjedése befolyásolható az étkezéssel, ugyanis egyes táplálékok, összetevők gátolhatják vagy serkentik a a gyulladást képző anyagokat. A vegetáriánus étrend például pozitív változást hozhat a reumás fájdalmaktól szenvedőknek. Ha növényi eredetű olajok többszörösen telítetlen zsírsavakkal szívódnak fel, az segíthet abban, hogy kevesebb gyulladáskeltő anyag keletkezzen a szervezetben. Az Omega -3 zsírsav, az E- és C-vitamin, a béta-karotin, egyes ásványi anyagok (szelén, mangán, réz) is védik a szöveteket, ugyanis lassítják az ízületek roncsolódását és merevvé válását.
Ha egyetlen táplálékkiegészítőt kellene ajánlani reumától szenvedőknek, akkor az az újzélandi zöld kagylóból készült készítmény lenne.
Mozgásszervi betegségek prevenciójában és terápiájában a zöldkagyló készítmény az egyik legfontosabb természetes eredetű és jó hatékonyságú alternatív lehetőség, amely mellékhatásoktól is mentes, pozitívan hathat a teniszkönyök, az időskori kopás, a gyulladásos, a reumatikus panaszokkal küszködők esetében.