Miért fáj jobban a reuma a hidegben?

A nyirkos és hűvös idő nem a legjobb barátja a reumás fájdalmakkal küzdő embereknek. A reuma kiváltó oka sajnos nem ismert még teljes körűen, de az általa okozott fájdalomnak több fokozatát is ismerjük, például az időjárás változásával is fokozódhat a kellemetlen érzés.

Reuma és időjárás

Miért van negatív hatással a reumára az időjárás? Az egységes ízület belső nyomása nulla, vagy negatív. Egy normális légnyomást nem befolyásol a külső légnyomás. Ha nem egészséges, például kopásos, gyulladásos az ízület, akkor annak nyomása 20-30 Hgmm, vagy akár ennél magasabb. A külső légnyomás gyors süllyedése-emelkedése is befolyásolja ezt a  belső nyomást, és ez további fájdalmat és duzzanatot válthat ki.

Egy őszi, tavaszi változékony időben izzadunk, ha süt a nap, majd fázunk, ha felhős lesz az ég, ettől ereink összehúzódnak, és ez is okozhatja a reuma erősödését. Ha lehűl a levegő, hőt von el testünktől is, összehúzódnak az erek. Az ízületi bőr lehűlése az ízület belsejében fokozza a vérbőséget, ezzel fellobbantja a lappangó gyulladást.  A nyirkos hideghatás izomgörcsöt, tartós izomfeszülést okoz, ez pedig fájdalmat jelent.

Egyes testrészek reumája

A háton sok hidegérző idegvégződés van, ezért érezzük ott leginkább a szelet, hideget. A reumás fájdalmakat azonban nemcsak a külső időjárás befolyásolhatja. A térdízületi fájdalmaknál a testsúlynak is szerepe van, és a lábak rossz vérkeringésének. A vegetatív idegrendszer tónusának változása hatással van az izmok, ízületek vérkeringésére. Egy gyengébb immunrendszer, és emiatt a gyakoribb fertőzések szintén okozhatnak ízületi fájdalmakat, gyulladásokat.

Egy labilisabb idegrendszer görcsösebb mozgást jelent, és így valószínűbb, hogy könnyebben megrántjuk nyakunkat, derekunkat.

Reuma és étkezés

A gyulladások kiterjedése befolyásolható az étkezéssel, ugyanis egyes táplálékok, összetevők gátolhatják vagy serkentik a a gyulladást képző anyagokat. A vegetáriánus étrend például pozitív változást hozhat a reumás fájdalmaktól szenvedőknek. Ha növényi eredetű olajok többszörösen telítetlen zsírsavakkal szívódnak fel, az segíthet abban, hogy kevesebb gyulladáskeltő anyag keletkezzen a szervezetben. Az Omega -3 zsírsav, az E- és C-vitamin, a béta-karotin, egyes ásványi anyagok (szelén, mangán, réz) is védik a szöveteket, ugyanis lassítják az ízületek roncsolódását és merevvé válását.

Az újzélandi zöld kagyló

Ha egyetlen táplálékkiegészítőt kellene ajánlani reumától szenvedőknek, akkor az az újzélandi zöld kagylóból készült készítmény lenne.

  Mozgásszervi betegségek prevenciójában és terápiájában a zöldkagyló készítmény az egyik legfontosabb természetes eredetű és jó hatékonyságú alternatív lehetőség, amely mellékhatásoktól is mentes, pozitívan hathat a teniszkönyök, az időskori kopás, a gyulladásos, a reumatikus panaszokkal küszködők esetében.

Tovább a blogra »