A szellemi éberséget fokozó kávé a világon mindenhol népszerű. Lehet más és más az ízesítése, eltérő a szervírozása, de mindenhol fontos, kapcsolatépítő funkciója van. Nem mindegy azonban, hogy mit hörpintünk fel a csészénkből. A kávé akár egészségünkre is jótékony hatással lehet. Ez főként azért lehet fontos, mert statisztikák szerint már a 14-18 évesek 58 %-a is naponta kávézik, sőt, naponta akár többet is megisznak. A 18-25 évesek 78%-a issza meg naponta a feketét.
Koffein – jó vagy rossz?
A kávézáshoz kapcsolt pozitív asszociációkat sokáig tudnánk sorolni: lazítás, barátok, kapcsolatok, család stb. Egyre nagyobb teret hódít magának a kávézás kultúrája és egyre többen érdeklődnek alternatív, egészségesebb kávék felől. Mindemellett egyre több negatív hír is megjelenik a kávé élettani hatásáról.
Nézzük a tényeket: A koffein serkenti a szívműködést és a légzést, emeli a vérkeringést és a vérnyomást, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben lévő ereket és vizelethajtó hatása is van. Javítja a hangulatot, gyorsítja a gondolkodást, frissességet és éberséget biztosít. A koffeint a gyógyszeripar is használja, fejfájás csillapító gyógyszereknél, asztma ellen, vagy szívgyengeség kezelésére. A jó minőségű kávéban vas, mangán és kálium is található.
Vízhajtó hatás
A kutatások szerint a mérsékelten fogyasztott koffein nem okoz kiszáradást, elektrolithiányt, mert a koffein csak a sejtek közti terek víztartalmát csökkenti, a sejteken belüli folyadék mennyiségét nem befolyásolja.
Kávé és a vérnyomás
A jól beállított vérnyomással rendelkezők is fogyaszthatnak kávét, ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát nem növeli a koffein. A kutatások arra vezetik vissza ezt a tévhitet, hogy a sok kávét fogyasztók között sok a dohányos is, és ezzel rontják a megbetegedési statisztikákat.
A kávézóknál egyes esetekben még a koffein védőhatása is megfigyelhető, természetesen csak azoknál, akik nem szenvednek magas vérnyomásban, és ez a kávé antioxidáns-tartalmának köszönhető.
Antioxidánsok
Egy csésze kávé több, mint kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy csésze zöld tea. Az antioxidánsokra azért van szükségünk, mert támogatják szervezetünket a káros szabad gyökökkel szembeni harcban. A kálium, magnézium és mangán mellett niacint, vagyis B3 vitamint is tartalmaz a kávé.
Hogyan lehet egészségesen kávézni?
Egy természetes élénkítő hatású növény, a moringafa az egyik fő alapanyaga egészséges kávénknak, amelynek az energetizáló hatása mellett lúgosító, gyulladáscsökkentő hatása is van. C-vitamin és vastartalma igen magas, ezen kívül kálciumot és A-, valamint B-vitamint is tartalmaz.
Kíváncsi vagy egyéb összetevőire és hasznos tulajdonságaira is kávékészítményünknek? A cikk itt folytatódik…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: